Her kommer en kaldhevet grovbakst variant om du vil imponere gjestene dine til årets påskefrokost eller påskelunsj. Påskeegg i rundstykke testet jeg ut for første gang for 2 år siden. Lukten av nybakt gjærbakst og smaken av bløtkokt egg i rundstykke med sesamfrø og valmuefrø ble en suksess. Det anbefales og kaldheve deigen over natten om du ikke er er utpreget A-menneske 🙂
Antall 20 stk
Tid 3 timer
Ingredienser
- 700 gram hvetemel
- 200 gram rugmel
- 100 gram store havregryn
- 2 ts salt
- 2 ts sukker
- 50 g smør (kaldy)
- 2 stk egg
- 1 pk gjær
- 7 dl melk (kald)
- 1 egg pr rundstykke
- egg til pensling
- frø til pynt
Fremgangsmåte
- Bland alle ingrediensene i en bakebolle. Dersom deigen skal kaldheves over natt i kjøleskap på 4 grader så må vesken tilsettes kald😉 Eltes godt i kjøkkenmaskin 5-10 minutter. Slå smøret inn i terninger de siste 5 minuttene.
- Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og la deigen kaldheve til neste dag.
- Kok eggene i 5–10 minutter, avhengig av om du vil ha bløtkokt eller hardkokt egg. Avkjøl i kaldt vann.
- Del deigen i 18 emner og trill dem til runde rundstykker. La dem hvile i 15-20 minutter.
- Legg litt mel på toppen av rundstykke og press fingeren ned for å lage hull til egget. Surr fingeren noen ganger inni rundstykket før du setter egget på plass.
- Legg rundstykkene på en stekeplate med bakepapir.
- Dekk rundstykkene med plast eller et klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle rundstykkene med egg, og dryss over frø til pynt.
- Stek rundstykkene midt i ovnen på 225 °C i 10–15 minutter til de er gyllenbrune.
- Avkjøl på rist og nytes til påske-frokost eller påske-lunsjen.