Grovbakst med ekstra mye smak er spennende å lage. I går prøvde jeg ut noe nytt som jeg aldri har prøvd tidligere, nemlig å lage kryddersmør basert på ristede hvitløksfedd. 12 hvitløksfedd ble ristet i ovnen med skall på, deretter ble disse renset og most med en gaffel. Dette dannet basen for et smakfullt hjemmelaget kryddersmør med chili, paprikapulver og margarin. Chilien er grunnen til at disse hvitløksknutene ble sinte 🌶. Oppskriften finner du under.
Tid: 2,5-3 timer
Antall: 32 stk
Ingredienser
Deig
- 7 dl sammalt hvetemel grovmalt
- 10 dl siktet hvetemel
- 1 dl store havregryn 100 % fullkorn
- 1 pose tørrgjær
- 7 dl vann (finger lunkent)
- 1/2 ts salt
- 1 egg
- 50 g margarin i terninger
- 1 stk paprika i små terninger
- 2 ss pizzakrydder/oregano
Kryddersmør 🌶
- 100 gram margarin
- 12 ristede hvitløksfedd (se fremgangsmåte)
- 1 ss paprikapulver
- 1 ts chili grovmalt 🌶
Fremgangsmåte
Kryddersmør
- 12 hvitløksfedd med skall legges på bakepapir på et stekebrett og ristes i forvarmet stekeovn på 190°
- Rens av skallet på hvitløken og knus hvitløk med en gaffel
- Bland margarin, hvitløk, paprikapulver og chili godt i en miksmaster (med k-spade)
Deig
- Kutt 1 stk paprika i terninger
- Bland alt det tørre
- Ha i paprika og resten av ingrediensene med unntak av margarin
- Elt 10-15 min i kjøkkenmaskin med eltekrok, ha i margarin i på slutten av eltingen.
- Heves 45 minutter i romtemperatur i bakebollen tildekket med plast
- Når deigen er ferdig hevet tar du den ut på et melet bord og knar eventuelt litt ekstra mel i den til den blir enkel å jobbe med
- Del deigen i 2
- Kjevle ut et et rektangel på 40×60
- Smør kryddersmøret på ene halvdelen
- Brett over deigen og kjevle forsiktig over
- Del i 16 like store deler
- Hver del tvinnes og knyttes til en knute
- Etterhev 30 minutter
- Pensles gjerne med et sammenpisket egg og dryss over litt maldon havsalt
- Stekes 12-15 minutter på 250°
Velbekomme